bso-2

Stadion

Stadion Tušanj: Hram tuzlanskog fudbala!

PDF Ispis E-mail

Stadion Tušanj je stadion na kojem FK Sloboda Tuzla igra svoje utakmice pune 56 godina. Nosi ime po dijelu grada Tuzle u kojem je smješten.

foto dana

Stadion Tušanj počeo se graditi u proljeće 1947.godine. Radilo se udarnički, svakodnevno su dolazile brigade mladih iz tadašnjih kvartova, iz škola, pomagali radnici iz preduzeća. Međutim, teško vrijeme poslije Drugog svjetskog rata, puno bitnijih stvari u to vrijeme kao i činjenica da se sistem takmičenja tih godina stalno mijenjao pa su i ambicije Slobode se mijenjale, su doprinijeli da radovi na Tušnju utihnu. U to vrijeme Sloboda je igrala na terenu Proletera iz Kreke. Teren se nalazio na prostoru današnjeg novoizgrađenog tržnog centra Tuš na Ircu.

sloboda na igralistu proletera iz kreke

Iz tog vremena ostaće upamćena prva noćna utakmica u Tuzli. Naime te noći, 4.avgusta 1956.godine, u okviru tadašnje Zonske lige Sloboda je ugostila Željezničar iz Sarajeva.

Formiranje Zonske lige 1955.godine, u kojoj je Sloboda igrala sa timovima kao što su Sarajevo, Borac, Zenica, Željezničar, je počelo privlačiti veliku pažnju tuzlanske publike. Slobodine dobre igre i visoka pozicioniranost su reanimirale radove na Tušnju. Svečano otvaranje se desilo 28.jula 1957.godine za koju se upriličila prijateljska utakmica Sloboda-Zagreb.

otvaranje tusnja

Iako je rezultat bio u drugom planu Sloboda je visoko slavila rezultatom 5:2 (0:1). Bio je to događaj decenije u Tuzli, a okupilo se preko 10.000 gledalaca na tek izgrađenom Tušnju.

Utakmicu su sudili sudije Mesud Skokić, Miralem Behlilović i Jure Kordić. Slika sudijske trojke koja je sudila utakmicu na otvaranju Tušnja ostavlja uspomenu i na način odijevanja u tom vremenu.

fukare.ba otvaranje tusnja 1957.3

Tušanj je slijedeću deceniju postao gost ekipama iz cijele bivše države jer je Sloboda ubrzo nakon otvaranja stadiona ušla u Drugu saveznu ligu, tačnije 1958.godine gdje je uz dva jednogodišnja izleta u Prvu saveznu ligu (1959/60 i 1962/63) uspješno se takmičila sve do 1969. godine.

Sloboda je te sezone ponovo ostvarila plasman u Prvu saveznu ligu, treći put, gdje se zadržala sve do raspada bivše države. Gledaoci na Tušnju su imali priliku gledati ekipe od Triglava do Đevđelije, ekipe iz svake republike bivše države.

Tušanj je bio mjesto na kojem su mnogi naši očevi i majke učestvovale na sletovima povodom svečanih dana bivše države, kao i na manifestacijama obilježavanja postojanja kluba.

Odlične igre, zapažena rola u Prvoj saveznoj ligi i Kupu Maršala, kao i trka za prestižom su rezultirale izgradnjom reflektora čija je gradnja dovršena 1979.godine.

tradicija ne umire

Do početka 90-tih većih radova na Tušnju nije bilo iako je u Rudarskoj 2 godinama stajala maketa nadogradnje stadiona. Došao je još jedan rat, promijenilo se puno stvari. Sloboda pored par ekipa koje su bile standardni prvoligaši u ligi bivše države počinje da se takmiči sa ekipama koje su prije rata igrale republičke pa i među općinske lige. Naravno, u tim prvim godinama je bilo puno prioritetnijih, egzistencijalnih stvari. Ipak, ne možemo se oteti utisku da je upravo u tim prvim poslijeratnim godinama, krajem 90-tih, interesovanje za za utakmice bio mnogo veći nego što je sada u sadašnje vrijeme. Tušanj je rijetko bivao ispod 4-5 hiljada posjete, a na utakmicama sa starim rivalima Sarajevom, Željezničarem, Čelikom je bio i više od 8.000 gledalaca. U to vrijeme tribine su bile pune, a već afirmirana navijačka skupina Fukare Tuzla je dupke punila stajanje.

sletovi tusanj

fukare.ba tusanj

Prvih godina novog milenijuma osvanule su i nove stolice što je dalo novo ruho izgledu tribina.

tusanj sa novim stolicama

Međutim, istih godina tadašnja uprava čini korak za koji će se ispostaviti da nije bio najbolje rješenje. Iako nisu bila osigurana srestva za gradnju popoluarnog "stajanja" isto biva srušeno sa obrazloženjem da će na tom mjestu niknuti tribina u roku od 3 mjeseca. Prošlo je više od 10 godina, a nekadašnje stajanje i dalje zjapi srušeno dok pogled na njega samo budi sjetu i prelijepe uspomene svakog onog tko je odrastao gledajući utakmice sa tog mjesta.
Tih godina velika rezultatska i organizacijska kriza je zahvatila redove Slobode tako da pored grčevite borbe za opstanak u redovima vodstva kluba i općinskih vlasti nije ni bilo neke pretjerane želje za gradnjom stadiona. Jedino su navijači ti koji nisu prestali potencirati gradnju stadiona svo to vrijeme. Parolama, sloganima, grafitima i dr. pokušala se reanimirati tuzlanska sportska javnost i ukazati na potrebu gradnje stadiona kao jednog od preduslova za dizanja kluba iz sumornog sivila.

idejni izgled tusnja

U periodu 2007-09 stadion Tušanj ponovo postaje sve češća tema u kuloarima. U 2008.godini Općinsko vijeće je donijelo odluku o osnivanju „Javne ustanove gradski stadion Tušanj“ čime je preuzelo na sebe obavezu gradnje stadiona. Krajem juna 2009.godine putem medija je obaviještena javnost o skorom početku gradnje Sjeverne tribine sa 1. julim 2009.godine kao datumom početka radova. Radovi na Tušnju su počeli 01. jula 2009.godine, u 11.30h rušenjem ulaza na stajanje starog 52 godine. Radovi na izgradnji sjeverne tribine su u prolječe 2014.godine intenzivirani te je početkom proljetnog dijela sezone otvorena za gledatelje.

 

Stadion Tušanj je tako dobio jednu potpuno novu vizuelnu dimenziju, a sljedeći korak je osiguravanje investicijske podrške za početak gradnje "istočne" tribine.


 


top