Lična karta FK Sloboda Tuzla

Osnovni podaci o klubu i upravi kluba. Kontakti i adresa FK Sloboda.


Naziv kluba: FK Sloboda Tuzla
Adresa: Trg Stara tržnica 10
Grad: 75 000, Tuzla
Država: Bosna i Hercegovina
Telefon: +38735258058
Fax: +387 35 271281


Predsjednik UO: Senad Mujkanović
Generalni direktor: Zdenko Jurić
Generalni sekretar: Ibrić Ekrem
Sportski direktor: Denis Karić
Šef stručnog štaba:Zlatan Nalić
Pomoćni treneri: Adnan Osmanhodžić i Gradimir Crnogorac
Trener golmana: Edin Ribić
Fizioterapeut: Alen Altumbabić
Odnosi sa medijima: Ermin Ribić i Nermin Alibašić
Grafički dizajn: Jasmin Duvnjaković
Marketing služba: Emir Ribić
Koordinator Omladinskog pogona: Sakib Malkočević
Sekretar Omladinskog pogona: Željko Mitrić
Trener U-19: : Amir Spahić
Trener U-17: : Nermin Hasić
Trener U-15: : Nedim Omerović

STADION TUŠANJ

O STADIONU

Stadion Tušanj je stadion na kojem FK Sloboda Tuzla igra svoje utakmice punih 57 godina. Nosi ime po dijelu grada Tuzle u kojem je smješten.

KAPACITETI

Stadion ima kapacitet od 15.000 gledalaca i nosi ime po dijelu grada u kojem se nalazi. Stadion također ima reflektore koji su izgrađeni 1979. godine.

HISTORIJA

Stadion se počeo graditi u proljeće 1947. Radili su ga učenici iz tuzlanskih srednjih škola i radnici, koji su pomagali. U tom vremenu sustav se stalno mijenjao i bilo je pitanja hoće li se klub kvalificirati ili neće u bolju razinu natjecanja. Zbog slabljenja entuzijazma, radovi su se prekidali.

GLEDATELJI

Posjećenost Slobodnih utakmica je sve veća. Navijačka skupina Fukare Tuzla većinom dupke puni sjevernu tribinu.

STANDARDI

Dovršetkom sjeverne, istočne i južne tribine stadion bi imao preko 20.000 sjedećih mjesta, čime bi zadovoljio sve FIFA-ine i UEFA-ine kriterije.

OMLADINSKI POGONI

Stadion Tušanj, pored prvog tima, za treninge i utakmice koriste i omladinski pogoni FK Sloboda.

Više o stadionu Tušanj


Stadion Tušanj je stadion na kojem FK Sloboda Tuzla igra svoje utakmice punih 57 godina. Nosi ime po dijelu grada Tuzle u kojem je smješten..


Stadion „Tušanj“ počeo se graditi u proljeće 1947.godine. Radilo se udarnički, svakodnevno su dolazile brigade mladih iz tadašnjih kvartova, iz škola, pomagali radnici iz preduzeća. Međutim, teško vrijeme poslije II Svjetskog rata, puno bitnijih stvari u to vrijeme kao i činjenica da se sistem takmičenja tih godina stalno mijenjao pa su i amcicije FK „Slobode“ se mijenjale, su doprinjeli da radovi na Tušnju utihnu. U to vrijeme FK „Sloboda“ je igrala na terenu „Proletera“ iz Kreke.

Iz tog vremena ostaće upamćena prva noćna utakmica u Tuzli. Naime te noći, 4. avgusta 1956. godine, u okviru tadašnje Zonske lige „Sloboda“ je ugostila FK „Željezničar“ iz Sarajeva.

Formiranje Zonske lige 1955. godine, u kojoj je „Sloboda“ igrala sa timovima kao što su „Sarajevo“, „Borac“, „Zenica“, „Željezničar“, je počelo privlačiti veliku pažnju tuzlanske publike. Slobodine dobre igre i visoka pozicioniranost su reanimirale radove na Tušnju.

Svečano otvaranje se desilo 28. jula 1957. godine za koju se upriličila prijateljska utakmica Sloboda – Zagreb. Iako je rezultat bio u drugom planu „Sloboda“ je visoko slavila rezultatom 5:2 (0:1). Bio je to događaj decenije u Tuzli, a okupilo se preko 10.000 gledalaca na tek izgrađenom Tušnju. Utakmicu su sudili arbitri Skokić Mesud, Behlilović Miralem i Jure Kordić.

Tušanj je slijedeću deceniju postao gost ekipama iz cijele bivše države jer je „Sloboda“ ubrzo nakon otvaranja stadiona ušla u Drugu saveznu ligu, tačnije 1958. godine gdje je uz dva jednogodišnja izleta u Prvu saveznu ligu (1959/60 i 1962/63) uspješno se takmičila sve do 1969. godine.


„Sloboda“ je te sezone ostvarila ponovo ostvarila plasman u Prvu saveznu ligu, treći put, gdje se zadržala sve do raspada bivše države. Gledaoci na Tušnju su imali priliku gledati ekipe od Triglava do Đevđelije, ekipe iz svake republike bivše države.

Tušanj je bio mjesto na kojem su mnogi naši očevi i majke učestvovale na sletovima povodom svečanih dana bivše države, kao i na manifestacijama obilježavanja postojanja kluba.

Odlične igre, zapažena rola u Prvoj saveznoj ligi i Kupu Maršala, kao i trka za prestižom su rezultirale izgradnjom reflektora čija je gradnja dovršena 1979. godine.

Do početka 90-tih većih radova na Tušnju nije bilo iako je u Rudarskoj 2 stojala maketa nadogradnje stadiona. Došao je još jedan rat, promijenilo se puno stvari. Sloboda pored par ekipa koje su bile standardni prvoligaši u ligi bivše države počinje da se takmiči sa ekipama koje su prije rata igrale republičke pa i među općinske lige. Takođe, u tim prvim godinama je bilo puno prioritetnijih, egzistencijalnih stvari. Iako ne možemo se oteti utisku da je upravo u tim prvim poslijeratnim godinama, krajem 90-tih, interesovanje za utakmice bio je mnogo veći nego što je sada u sadašnje vrijeme. Tušanj je rijetko bivao ispod 4-5 hiljada posjete, a na utakmicama sa starim rivalima Sarajevom, Željezničarem, Čelikom je bio i više od 8.000 gledalaca. U to

vrijeme tribine su bile pune, a već afirmirana navijačka skupina Fukare Tuzla je dupke punila stajanje.

DOMAĆA GARNITURA

Domaću garnituru dresova FK Sloboda krase crvene i crne pruge, koje su se tradicionalno nalazile na grbu i dresovima našega kulba.

GOSTUJUĆA GARNITURA

Gostujuća garnitura dresova ima primarno bijelu boju, dok su joj sekundarne boje, boje FK Slobode, crvena i crna.

Close