Stadion Tušanj

foto danaStadion Tušanj je stadion na kojem FK Sloboda Tuzla igra svoje utakmice punih 52 godine. Nosi ime po dijelu grada Tuzle u kojem je smješten.

Stadion Tušanj počeo se graditi u proljeće 1947.godine. Radilo se udarnički, svakodnevno su dolazile brigade mladih iz tadašnjih kvartova, iz škola, pomagali radnici iz preduzeća. Međutim, teško vrijeme poslije II Svjetskog rata, puno bitnijih stvari u to vrijeme kao i činjenica da se sistem takmičenja tih godina stalno mijenjao pa su i amcicije Slobode se mijenjale, su doprinjeli da radovi na Tušnju utihnu. U to vrijeme Sloboda je igrala na terenu Proletera iz Kreke. Teren se nalazio na prostoru današnjeg novo izgrađenog tržnog centra Tuš na Ircu.

sloboda na igralistu proletera iz krekeIz tog vremena ostaće upamćena prva noćna utakmica u Tuzli. Naime te noći, 4. avgusta 1956.godine, u okviru tadašnje Zonske lige Sloboda je ugostila Željezničar iz Sarajeva.

Formiranje Zonske lige 1955. godine, u kojoj je Sloboda igrala sa timovima kao što su Sarajevo, Borac, Zenica, Željezničar, je počelo privlačiti veliku pažnju tuzlanske publike. Slobodine dobre igre i visoka pozicioniranost su reanimirale radove na Tušnju.

stadion tusanj istorija 1Svečano otvaranje se desilo 28.jula 1957.godine za koju se upriličila prijateljska utakmica Sloboda-Zagreb. Iako je rezultat bio u drugom planu Sloboda je visoko slavila rezultatom 5:2 (0:1). Bio je to događaj decenije u Tuzli, a okupilo se preko 10.000 gledalaca na tek izgrađenom Tušnju. Utakmicu su sudili arbitri Skokić Mesud, Behlilović Miralem i Jure Kordić.

stadion tusanj istorija 2Tušanj je slijedeću deceniju postao gost ekipama iz cijele bivše države jer je Sloboda ubrzo nakon otvaranja stadiona ušla u Drugu saveznu ligu, tačnije 1958.godine gdje je uz dva jednogodišnja izleta u Prvu saveznu ligu (1959/60 i 1962/63) uspješno se takmičila sve do 1969.godine.

Sloboda je te sezone ostvarila ponovo ostvarila plasman u Prvu saveznu ligu, treći put, gdje se zadržala sve do raspada bivše države. Gledaoci na Tušnju su imali priliku gledati ekipe od Triglava do Đevđelije, ekipe iz svake republike bivše države.Koliko je interesovanje vladalo za utakmice Slobode svjedoče sljedeće slike.

fukare.ba tusanjTušanj je bio mjesto na kojem su mnogi naši očevi i majke učestvovale na sletovima povodom svečanih dana bivše države, kao i na manifestacijama obilježavanja postojanja kluba.

Odlične igre, zapažena rola u Prvoj saveznoj ligi i Kupu Maršala, kao i trka za prestižom su rezultirale izgradnjom reflektora čija je gradnja dovršena 1979.godine.

tusanj sa novim stolicamaDo početka 90-tih većih radova na Tušnju nije bilo iako je u Rudarskoj 2 godinama stojala famozna maketa nadogradnje stadiona. Došao je još jedan rat, promijenilo se puno stvari. Sloboda pored par ekipa koje su bile standardni prvoligaši u ligi bivše države počinje da se takmiči sa ekipama koje su prije rata igrale republičke pa i među općinske lige. Takođe, u tim prvim godinama je bilo puno prioritetnijih, egzistencijalnih stvari. Iako ne možemo se oteti utisku da je upravo u tim prvim poslijeratnim godinama, krajem 90-tih, interesovanje za za utakmice bio mnogo veći nego što je sada u sadašnje vrijeme. Tušanj je rijetko bivao ispod 4-5 hiljada posjete, a na utakmicama sa starim rivalima Sarajevom, Željezničarem, Čelikom je bio i više od 8.000 gledalaca. U to vrijeme tribine su bile pune, a već afirmirana navijačka skupina Fukare Tuzla je dupke punila stajanje.

10411853 1584918551729573 9016751175560791998 nPrvih godina novog milenijuma osvanule su i nove stolice što je dalo novo ruho izgledu tribina.

Međutim, istih godina tadašnja uprava čini jedan u nizu pogrešnih koraka na koje su se nadovezale i nadolazeće uprave. Iako nisu bila osigurana sredstva za gradnju stajanja ono biva srušeno sa obrazloženjem da će na tom mjestu niknuti tribina u roku od 3 mjeseca. Prošlo je više od 7 godina, a nekadašnje stajanje i dalje zjapi srušeno dok pogled na njega samo budi sjetu i prelijepe uspomene svakog onog tko je odrastao gledajući utakmice sa tog mjesta.
Tih godina velika rezultatska i organizacijska kriza je zahvatila redove Slobode tako da pored grčevite borbe za opstanak u redovima vodstva kluba i općinskih vlasti nije ni bilo neke pretjerane želje za gradnjom stadiona. Jedino su navijači ti koji nisu prestali potencirati gradnju stadiona svo to vrijeme. Parolama, sloganima, grafitima i dr. pokušala se reanimirati tuzlanska sportska javnost i ukazati na potrebu gradnje stadiona kao jedinog preduslova dizanja kluba iz sumornog sivila. Ipak, čini se da je rezultatsko posrtanje Kluba, ispadanje u niži rang i povratak u elitu, bilo potrebno da čelnici Grada shvate koliko je fudbal važan za Tuzlu i cijele ove prostore. Na krilima euforije koju je izazvala "Ćirina mašina", ekipa koja je izborila povratak u Premijer ligu BiH, te uz novu agilnu Upravu, gradske vlasti su izdvojile značajna sredstva izgradivši sjevernu tribinu.

idejni izgled tusnjaNaravno, to se pokazalo kao puni pogodak, jer novi Sjever je širom BiH postao poznat kao grotlo koje uvijek maksimalno podržava svoje Crveno - crne. Stadion Tušanj je dobio novo ruho, pa je napokon Tuzla bila domaćin našim Zmajevima i mladoj selekciji naše zemlje.

Za nadati se da će Tušanj u skorijoj budućnosti u potpunosti biti rekonstruiran, baš kako se može vidjeti u konačnom idejnom rješenju: http://fukare.ba/galerija/thumbnails.php?album=229

Pratite nas na Facebooku

Članstva - sezonske

Pratite nas na YOUTUBE

Pratite nas na Twitteru

Pratite nas na Instagramu