Istorijat Crveno - crnih

zgradaosnivanjaSredinom oktobra 1919.godine je mjesno partijsko vijeće donijelo odluku o osnivanju RSD-a te je krajem oktobra 1919.godine održana osnivačka skupština.

Na osnivačkoj skupštini je sekretar Mitar Trifunović Učo dao prijedlog za naziv "Gorki" po ruskom književniku Maksimu Gorkom. Prijedlog je prihvaćen, a u okviru društva sa radom je počela fudbalska sekcija čiji su prvi igrači bili iz porodice Mott, Mustačević, Zaboš, Mujezinović, Šifer, Josić, Zafani, Morankić, Mešković itd. Interesantno je da su potomci neki od navedenih i danas sa nama, veliki prijatelji FK Sloboda.

osnicaci

U sljedećih par godina društvo je bilo izloženo pritiscima koji su bili karakteristični za to vrijeme te vlast nastojala da se promijeni boljševički naziv društva. Godine 1923. je sud naredio zabranu društva, ali su određeni aktivisti nastavili sa aktivnostima zbog čega su ležali u zatvoru. Zahvaljujući upornom zalaganju aktivista koji su osnovali Gorki 20.11.1927.godine je osnovano RSD Sloboda, a u njenom okrilju i fudbalska sekcija. Nosioci ideja i 1919. i 1927.godine su bile skoro sve iste osobe.

Nakon Drugog vjetskog rata Sloboda je počela igrati u Zonskoj ligi da bi 1958.godine ostvaren plasman u Drugu saveznu ligu. Igrajući sa ekipama ekipama iz Slovenije, sjeveroistočnog dijela Hrvatske i sjeverozapadne Srbije kroz Drugu saveznu ligu Zapad i Sjever, Sloboda uspjeva dva puta se plasirati u Prvu saveznu ligu te oba puta se u društvu naboljih zadržava po jednu sezonu.

35godina

Ipak, Sloboda u sezoni 1968/69, a nakon baraža sa Budućnosti iz Podgorice ostvaruje ponovni plasman u Prvu saveznu ligu u kojoj se zadržala sljedeće 22 sezone, odnosno sve do raspada bivše države, a samim time i zajedničke lige.

baraz1969

U periodu nastupa u Prvoj saveznoj ligi Sloboda igra bitnu ulogu u ex Jugoslovenskom fudbalu te Santosi sa Tušnja, kako je prozvana ekipa Slobode sredinom 70-tih, postaje regionalni fudbalski centar u kojem priliku za afirmaciju dobijaju igrači mahom sa područja današnjeg Tuzlanskog kantona, sjeveroistočne BiH i Vojvodine.

slobodaulaspalmasu

FK Sloboda 1971. godine FK "Sloboda" osvaja kup-a Prvoligaša pobjedom nad Željezničarom rezultatom 1:0. Iste godine je ostvaren plasman u finale Kup-a maršala Tita u kome je poražena u dva susreta od Crvene Zvezde 0:4 u Tuzli i 2:0 u Beogradu. Ipak najveći uspjeh ostvaren je u sezoni 1976/77. godine kada je nakon osvojenog trećeg mjesta u prvenstvu izboren plasman u kup UEFA, a nakon poraza u Las Palmasu od istoimene ekipe, rezultatom 5:0, i minimalne pobjede u Tuzli, rezultatom 4:3, "Sloboda" se oprostila od daljeg takmičenja.

Pored ovih rezultata treba istaći uspješno učešće u balkanskom kupu 1970. godine kao i osvajanje Rapan kupa 1984. godine. Otkako je u sezoni 1968/69. godine uveden trofej za fer-plej, FK "Sloboda" je u 19 završenih fudbalskih šampionata ovo priznanje osvojila šest puta. Za reprezentativce selekcije ex JugosLavije nastupilo je 29 fudbalera FK "Sloboda" Tuzla.

Osamostaljivanjem države Bosne i Hercegovine, FK "Sloboda" Tuzla ima značajnu ulogu u prvenstvu gdje je ostvarila visoke plasmane, u takmičenju za kup BiH šest puta je bila finalist takmičenja, a u sezoni 2008/2009 je ponovila svoj najbolji poslijeratni uspjeh (1995/96) te osvojila 3. mjesto u Premijer ligi. Sloboda je u ovom periodu dva puta bila učesnik UEFA Inter Toto kupa gdje je oba puta došla do drugog kruga.

proljece 2014 ekipa

U sezoni 2011/12 Sloboda je nakon 42 godine izgubila status u društvu najboljih. Sljedeće dvije sezone Sloboda je igrala u Prvoj ligi FBiH sa ciljem vraćanja u Premijer ligu. U svojoj drugoj sezoni igranja u drugom rangu takmičenja, a predvođeni sa klupe legendarnim Miroslavom Ćirom Blaževićem, naši fudbaleri su upisali ukupno 23 pobjede i osvojili 71 bod čime je oboren rekord po osvojenim bodovima. Time je izboren povratak u društvo najboljih.

foto dana

Proljeće 2014.godine će ostati upamćeno i po otvaranju sjeverne tribine stadiona Tušanj te rekordnim posjetama u novijoj tradiciji FK Sloboda.

Pratite nas na Facebooku

Članstva - sezonske

Pratite nas na YOUTUBE

Pratite nas na Twitteru

Pratite nas na Instagramu